0312 278 07 29

      ÇİM ALAN OLUŞTURULMASI

 

  1. Toprağı inceltmek için kürek derinliğinde bellenmelidir. Bu işlemi yaparken torak üzerinde bulunan bitkiler toprağın içine iyice karıştırılır. Toprak kalitesi artırılmak istenirse 100 m²ye 4-5 çuval torf eşit olarak dağıtılabilir.
  2. Taş ve bitki kalıntılarının uzaklaştırılması için toprağın üzeri tırmık ile düzleştirilir.
  3. Eğer yabani ot çıkışının fazla olacağı ön görülüyorsa total bir herbisit uygulanır. (Herbisit kullanılması muhakkak gerekli değildir) Alan 2-3 hafta kadar dinlenmeye bırakılır. Böylece toprağın oturması ve herbisit kullanılmadıysa ayrık otlarının gelişmesi gözlemlenir.
  4. Dinlenen ve oturan toprak yüzeyi, bir kez daha 2-3 cm derinlikte, tırmık yardımıyla gevşetilir. Böylece alanda bulunan ayrık otları da temizlenmiş olur, toprak yüzeyinde düz olmayan kısımlar düzleştirilir. Toprak çok gevşek olmasın diye, bu işlemden sonra silindir ve ya tahtalar yardımıyla sıkıştırılır.
  5. Yüzey aşırı nemli olmamak kaydıyla, çim tohumu karışımı gereken miktarda ve eşit dağıtılarak uygulanır. Çim ekimi için en uygun aylar Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır. Hava sıcaklıkları ve yağış durumuna göre bu tarihler değişebilir. Hafif bulutlu, yağmursuz ve rüzgârsız günler ideal ekim zamanlarıdır. Çim tohumlarına optimum büyüme koşulları oluşturabilmek için FERUNAProscape başlangıç gübresi eklemek gereklidir. Çim tohumlarını ve gübreyi hafifçe tırmıkla düzleştirip sonrasında sıkıştırmak gerekir. Gerekirse hafifçe ıslatılır, böylece tohumlar kurumaya karşı korunur.
  6. Takip eden 3-4 ay boyunca tohumların kurumaması için yüzey nemli tutulmalıdır. Ancak sularken dikkat edilecek nokta, ince delikli bir fıskiyeleme yapılmasıdır. Aksi halde tohumlar aşırı suyla birlikte akıp gider ve ya toprak tohuma hava aldıramayacak kadar çamurlaşır ve kuruyunca da sertleşir. Yağmurlama, sabahın ilk saatlerinde ve akşamın geç saatlerinde yapılmalıdır.
  7. 8-10 cm boya ulaştıklarında (el boyu), taze çimin ilk biçimi yapılır. İlk biçimde uçlardan 1-2 cm almak yeterlidir. Sonraki biçimlerde istenen boyda kesilebilir.  Biçim bıçakları olabildiği kadar keskin olmalıdır çünkü çimler bu aşamada çok hassastır.  Çimler sık sık biçilirse daha sık ve güçlü bir çim alan oluştururlar.


BİTKİ BESİN MADDELERİ

BESİN                                                         BİTKİDE ETKİSİ                    

 

AZOT (N)                                                   Klorofilin temel maddesidir ve yeşil rengi verir.

                                                                   Çimler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

 

FOSFOR (P)                                               Çimde kök gelişimini sağlar. Yeni ekim yapılan alanlarda ve rulo

                                                                    çim uygulamalarında köklenmeyi sağlamak için fosfor oranı daha

                                                                    yüksek ürünler tercih edilmelidir.

 

POTASYUM (K)                                          Çimin su dengesini sağlar. Kış zamanı da köklerin soğuğa dayanımına

                                                                    yardım eder. Yazın sıcağa, kışın soğuğa karşı dayanıklı bir çim için gereken

                                                                    zamanda ve gereken miktarda potasyum verilmelidir.

Makro Besinler: Bitkinin yaşamak için en fazla ihtiyaç duyduğu besinlerdir.  Bitkiler, Karbon, Oksijen ve Hidrojeni topraktan, havadan ve sudan temin edebilirler. Bitkiye bizim verebileceğimiz makro besinler;

KALSİYUM(Ca)                                          Bitkide hücre duvarını güçlendirir. Sağlıklı yapısını koruyabilmesi için

                                                                    Çimlere belli zamanlarda belli oranda Kalsiyum takviyesi gereklidir.

 

MAGNEZYUM(Mg)                                    Azot gibi klorofillerin temellerindendir. Fotosentez için çok önemlidir.
                                                                     Azotun alımını kolaylaştırarak çimin yeşermesinde etkili olur.

 

DEMİR(Fe)                                                 Bitkide klorofil oluşumu için mutlaka gereklidir.Kıs sürede bitkiye yeşil
                                                                    renk verir. Kireç oranı yüksek topraklarda demir alımı zordur.

 

KÜKÜRT(S)                                                Enzimlerin, protein sentezinin ve vitaminlerin destekçisidir. Azotun
                                                                    daha etkili alınmasını sağlar ve daha parlak yeşillik verir.

Mikro Besinler:  Bitkinin beslenmesinde az miktarda ama mutlaka ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir.